donderdag 26 november 2009

Bacterien vormen basis sterk bouwmateriaal

IBR Consult experimenteert met het fabriceren van sterk bouwmateriaal op basis van bacteriën. Inmiddels zijn enkele zandkleurige blokken gemaakt, bestaande uit zand, water, calciumchloride en de bacterie sporosarcina pasteurii. Rob Wiegers, materiaaldeskundige bij IBR Consult, verklaart dat een druksterkte van enkele tientallen N/mm2 haalbaar is.

Sommige bacteriën maken kalksteen aan. In de natuur neemt dat proces miljoenen jaren in beslag, maar door het met ureum en calciumchloride te combineren duurt het in het lab twee weken. Wiegers meent dat voor een effectief product de snelheid moet worden opgevoerd naar één week. Cement en kalk kunnen in theorie overbodig worden. Betonproducenten en -leveranciers hoeven echter niet meteen hun deuren te sluiten, aangezien er nog talloze onbeantwoorde vragen zijn over het proces met de bacteriën.

Wiegers wil alternatieve componenten inzetten, want ureum is vrij duur en calciumchloride is slecht voor het milieu. Bij het productieproces komt chloride vrij. Wiegers verwacht dat over een jaar of vijf de eerste biosteenfabriek operationeel is. Bacteriën worden reeds ingezet in de bouw, bijvoorbeeld bij grondstabilisatie en zelfherstellend beton.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten